Around The World

Got a secret! Can you keep it? Swear this one you'll save.Better lock it, in your pocket taking this one to the grave. If I show you then I know you won't tell what I said 'cause two can keep a secret If one of them is dead.


You are not connected. Please login or register

House

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 House on Wed Jun 23, 2010 1:21 pm

Genius has side effects.Doktor Haus (engl. House M.D.) je više puta nagrađivana američka televizijska serija čija je prva epizoda emitovana na TV mreži Foks 16. novembra 2004. Tvorci serije su Dejvid Šor i Pol Atanasio, iako je Foksova zvanična informacija da je serija Šorovo delo.
Glavni lik je doktor Gregori Haus neuobičajeni medicinski genije koji vodi tim dijagnostičara izmišljene bolnice Prinston - Plejnsboro (engl. Princeton-Plainsboro Teaching Hospital) u Nju Džerziju.
Lik Gregorija Hausa, Amerikanca po kome je serija dobila naziv, tumači britanski glumac Hju Lori, koji je za svoju interpretaciju dobio nagradu Zlatni globus za 2006. i 2007. U maju 2009. u SAD i Kanadi završena je peta sezona. Šesta sezona je počela sa emitovanjem 21. septembra 2009.
Seriju su Dejvid Šor i Pol Atanasio 2004. godine, uz pomoć Polove poslovne saradnice Kejti Džejkobs ponudili TV kući Foks. U to vreme još uvek nije bio izabran naslov, a serija je okarakterisana kao bolničko— detektivska po ugledu na CSI.
Sličnosti između Gregorija Hausa i čuvenog izmišljenog detektiva Šerloka Holmsa, koga je stvorio Artur Konan Dojl, redovno se pojavljuju u seriji. Šor je izjavio da je oduvek bio Holmsov obožavalac, smatrajući indiferentnost samog lika prema svojim klijentima jedinstvenom. Sličnost se ogleda u Hausovom oslanjanju na psihologiju, čak i u situacijama kada nije očigledno da se ona može primeniti, induktivnom zaključivanju, kao i u odbijanju da prihvati slučajeve koje smatra nezanimljivim. Njegov istraživački metod se svodi na logičku eliminaciju dijagnoza u trenutku kada se dokaže da su nemoguće; Holms je koristio sličan metod.[8] Oba lika sviraju muzičke instrumente (Haus svira klavir, gitaru, i harmoniku; Holms svira violinu) i uzimaju narkotike (Haus je zavisan od vikodina; Holms rekreativno koristi kokain).[3] Hausov odnos sa Džejmsom Vilsonom podseća na odnos između Holmsa i njegovog pouzdanog saradnika, doktora Votsona. Robert Šon Leonard, koji glumi Vilsonov lik, izjavio je da je prvobitno bilo zamišljeno da Haus i Vilson, čije je ime vrlo slično imenu Holmsovog prijatelja rade zajedno na medicinskim slučajevima u podjednakoj meri kako su to činili Dojlovi likovi; prema njegovom gledištu, Hauson dijagnostički tim je preuzeo taj aspekt Vilsonove uloge. Šor je izjavio da je Hausovo prezime izabrano kao „suptilni omaž“ Šerloku Holmsu. Broj Hausovog stana, 221b, je referenca na adresu na kojoj je živeo Holms.[6]
Ponekad se u pojedinačnim epizodama pojavljuju dodatne reference na slučajeve Šerloka Holmsa. Pacijent oko koga se vrti priča pilot epizode je Rebeka Adler (engl. Rebecca Adler), čije je ime izabrano prema liku iz prve kratke priče o Šerloku Holmsu, Ajrin Adler (engl. Irene Adler). U poslednjoj epizodi druge sezone, Hausa je pogodio hicima iz pištolja čovek koji se preziva Morijarti, kao Holmsov veliki neprijatelj. U epizodi „To je divna laž“ emitovanoj u četvrtoj sezoni, Haus dobija kao božićni poklon „drugo izdanje Konana Dojla“. U petoj sezoni, u epizodi „Radost svetu“, Haus, u pokušaju da prevari svoj tim, koristi knjigu Džozefa Bela, koji je poslužio Konanu Dojlu kao inspiracija za lik Šerloka Holmsa. Tu knjigu je prethodnog Božića dobio na poklon od Vilsona, koji je u posveti napisao „Greg, nateralo me je da se setim tebe.“ Pre nego što otkrije da je tu knjigu on sam poklonio Hausu, Vilson govori nekim članovima tima da je ona pripadala pacijentkinji Ajrin Adler.

View user profile http://around-the-world.forumotion.net

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum