Around The World

Got a secret! Can you keep it? Swear this one you'll save.Better lock it, in your pocket taking this one to the grave. If I show you then I know you won't tell what I said 'cause two can keep a secret If one of them is dead.


You are not connected. Please login or register

Michael Jackson

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Michael Jackson on Fri Jun 25, 2010 10:35 pm

Majkl Džozef Džekson (engl. Michael Joseph Jackson; 29. avgust 1958. — 25. jun 2009), poznat i kao Kralj popa, bio je američki muzičar i jedan od komercijalno najuspešnijih i najuticajnijih zabavljača svih vremena. Njegovi jedinstveni doprinosi muzici, plesu i modi, zajedno sa privatnim životom praćenim jakim publicitetom, činili su ga značajnom figurom u popularnoj kulturi četiri decenije.

Solo karijeru je započeo 1971. godine nakon debija na profesionalnoj sceni 1964. kao vodeći i najmlađi član grupe Džekson 5. Njegov album „Thriller“, izdat 1982. godine, najprodavaniji je album svih vremena. Četiri od ostalih njegovih albuma, „Off the Wall“ (1979), „Bad“ (1987), „Dangerous“ (1991) i „HIStory: Past, Present and Future, Book I“ (1995), takođe su među najprodavanijim muzičkim materijalima na svetu. Nastupima i spotovima, Džekson je popularizovao nekoliko kompleksnih plesačkih pokreta kao što su robot i mesečev hod. Široko se navodi kao najzaslužniji za preobražaj muzičkih spotova iz promocionalne alatke u umetničku formu sa spotovima njegovih pesama: „Beat It“, „Billie Jean“ i „Thriller“ koji su ga učinili prvim afroameričkim izvođačem sa snažnim publicitetom na Muzičkoj televiziji. Njegov jedinstven muzički zvuk, vokalni stil i koreografije inspirisale su brojne pop, rok, ritam i bluz i hip hop izvođače rušeći kulturne, rasne i generacijske barijere.
Dva puta uvršten u „Rokenrol hali slavnih“, njegova ostala dostignuća su mnogi Ginisovi rekordi, uključujući i rekord za „Najuspešnijeg zabavljača svih vremena“, 15 Gremi nagrada, 26 Američkih muzičkih nagrada, 17 br. jedan singlova (računajući i četiri singla kao član grupe Džekson 5), i procenjena prodaja od preko 750 miliona albuma širom sveta. Takođe je i istaknut filantrop i humanitarac koji je donirao i zaradio milione dolara podržavši 39 akcija i radom svoje fondacije „Izleči svet“ (engl. Heal the World Foundation).
Džeksonov privatni život je izazivao kontroverze godinama. Promena njegove pojave se primećivala od kraja 1970-ih i početkom 1980-ih, sa promenama oblika njegovog nosa i boje njegove kože koje je rezultovalo širokim medijskim izveštavanjem. Godine 1993. okrivljen je za seksualno zlostavljanje deteta iako nije bio optužen. Dva puta se ženio, prvo 1994. a zatim i 1996, postajući otac troje dece; jedno dete je rodila surogat majka. Godine 2005. je zvanično optužen za maltretiranje deteta i zatim oslobođen optužbi. Dok se spremao za poslednju koncertnu turneju 2009. godine, Džekson je preminuo sa 50 godina usled predoziranja. Njegova komemoracija je prikazivana uživo širom sveta i posmatralo ju je oko milijardu ljudi.

View user profile http://around-the-world.forumotion.net

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum