Around The World

Got a secret! Can you keep it? Swear this one you'll save.Better lock it, in your pocket taking this one to the grave. If I show you then I know you won't tell what I said 'cause two can keep a secret If one of them is dead.


You are not connected. Please login or register

A Good Year

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 A Good Year on Tue Jun 22, 2010 10:12 pm

Samouveren, tvrdoglav i zgodan, Maks Skiner je uspešan londonski bankar koji "proždire" konkurenciju. Njegov najskoriji trijumf savršeno se uklapa u njegovu filozofiju: "Pobeda nije sve, pobeda je jedino što postoji!"

Ubrzo mu stižu tužne vesti iz Francuske: njegov stari ujka Henri je preminuo. Kao Henrijev najbliži rođak, on je jedini naslednik njegovog imanja, koje uključuje zamak u Provansi i vinograd u kome je Henri 30 godina uzgajao grožđe. Putuje do zamka u kome je provodio leta u detinjstvu sa svojim ekscentričnim ujakom, koga godinama nije ni video ni čuo. Dok brine o pravnoj strani svog nasledstva, suspendovan je na poslu, zbog istrage u vezi sa sumnjivom transakcijom.

Pošto je njegova budućnost u Londonu pod znakom pitanja, Maks nevoljno počinje da se navikava na život u zamku. Ponovo se sreće s dugogodišnjim vinarem zamka, po imenu Fransis Duflo, kojeg se seća iz svojih dečačkih poseta. Dufloova supruga, Ludvin, kućepaziteljka imanja, takođe ga dočekuje s dobrodošlicom. Maks nije siguran da li mu odgovara život u južnoj Francuskoj. On poziva svog najboljeg prijatelja, Čarlija Vilisa, agenta za nekretnine, da se raspita koja bi bila tržišna vrednost takvog malog zamka i vinograda. Čarli mu kaže da male vinarije s dobrom proizvodnjom mogu doneti više miliona dolara. To bi mogao biti sjajan izvor prihoda u slučaju da izgubi posao.

Dok se priseća uspomena na prošla leta (provedena s čovekom čija mu je mudrost i filozofija pomogla da izgradi uspešnu karijeru) i razmišlja o maglovitoj budućnosti, pojavljuje se komplikacija u vidu iznenadnog dolaska Kristi Roberts, odlučne mlade devojke iz Kalifornije. Ona tvrdi da je vanbračna ćerka preminulog ujaka. Ukoliko je to istina, to je čini Maksovom rođakom i, po francuskim zakonima, naslednicom imanja.

Sumnjajući da je Kristi prevarant, Maks je ispituje u vezi s njenom prošlošću dok se prepiru oko sudbine vinograda čije loše vino može da se meri s najgorim sirćetom. Maks, koji je probao to užasno vino iz vinograda, pronalazi u ujakovom podrumu još neke boce, koje nose naziv Le Coin Perdu (izgubljeni ćošak). To tajanstveno legendarno vino iz podruma dostiglo je cenu od nekoliko hiljada po boci na crnom tržištu, po rečima vlasnice lokalnog kafea, Fani Šenal, kojom je Maks očaran.

Odakle to vino dolazi i zašto Duflo toliko insistira da ostane na imanju, bez obzira na sudbinu vinograda? Šta je s neobičnim vinom koje na imanju otkriva Kristi, za koje vinar tvrdi da je po prirodi eksperimentalno, a poznati enolog kaže da je bezvredno? Maksove uspomene bude emocije za koje je mislio da su nestale, zbog kojih još više ceni životnu filozofiju svog pokojnog ujaka u vezi sa životom u Provansi: "Nigde drugde u svetu čovek ne može da bude toliko zaposlen radeći tako malo, a da ipak toliko uživa!"

View user profile

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum