Around The World

Got a secret! Can you keep it? Swear this one you'll save.Better lock it, in your pocket taking this one to the grave. If I show you then I know you won't tell what I said 'cause two can keep a secret If one of them is dead.


You are not connected. Please login or register

X-Files

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 X-Files on Wed Jun 23, 2010 12:43 am

The Truth is Out ThereDosije iks je američka televizijska serija (uglavnom naučnofantastičnog karaktera) čiji je autor Kris Karter. Serija je trajala devet sezona, od 1993. do 2002. godine, na mreži FOKS. Iz nje je 1998. proistekao film, a serija je predstavljala kritičarski i komercijalni uspeh, delom i zbog glavnih glumaca, Dejvida Dukovnija i Džilijan Anderson.
Dukovni je igrao Foksa Maldera, a Andersonova Dejnu Skali, dva agenta FBI-ja sa zadatkom da istražuju paranormalne fenomene. Sa zapletima kao što su teorije zavere o vanzemaljcima i vladina zataškavanja, serija je oponašala elemente epizoda iz nekih ranijih serija kao što su Zona sumraka i kultna serija Tvin Piks, u kojoj se Dukovni pojavio kao agent-travestit koji radi za "Narkotike". Serija je brzo postala popularna među američkim gledaocima.
Serija je popularizovala fraze kao što su "Ne veruj nikome", "Istina je negde tamo" i "Želim da verujem" čime je stekla mnoštvo obožavalaca. Obožavaoci obično dele Dosije iks priče na mitološke epizode, koje se bave dugotrajnom pričom nadoilazeće invazije vanzemaljaca, i na epizode "čudovišta nedelje", koje se bave čudnim stvorenjima i situacijama vezanim za paranormalno. Nekoliko epizoda su takođe istraživale vezu između Maldera i Skalijeve.
Nastala je i posebna grupa fanova, koji su beležili i uživali u seksualnoj tenziji između Maldera i Skalijeve. Prva epizoda u kojoj se ova tenzija vidi je "Trougao" (6x03), gde su se Malder i Skalijeva prvi put poljubili pred kamerom - ovo se u epizodi odigralo na brodu - iako se epizoda nije odigrala u stvarnosti.
Američki TV Guide označio je Dosije iks kao jednu od najvećih televizijskih serija svih vremena, te kao drugu kultnu seriju svih vremena, posle Zvezdanih staza. Kris Karter je upotrebio Dosije iks kao osnovu za jedan spin-of u istom univerzumu (Usamljeni revolveraši), za jednu seriju koja se u jednom trenutku ukrstila sa "Dosijeom iks" (Milenijum) i za, čini se nepovezani, Harsh Realm. Ove serije, međutim, nisu zadržale pažnju kritike i publike o onolikoj meri koliko i Dosije iks.

View user profile http://around-the-world.forumotion.net

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum