Around The World

Got a secret! Can you keep it? Swear this one you'll save.Better lock it, in your pocket taking this one to the grave. If I show you then I know you won't tell what I said 'cause two can keep a secret If one of them is dead.


You are not connected. Please login or register

A Beautiful Mind

Go down  Message [Page 1 of 1]

1A Beautiful Mind Empty A Beautiful Mind on Tue Jun 22, 2010 2:03 pm

Godine 1974. Džon Forbs Neš (Rasel Krou) stigao je na Prinston kako bi završio studije matematike. "Misteriozni genije iz Zapadne Virdžinije" nije imao odgovarajuće prethodno obrazovanje, niti dovoljno novca da bi obezbedio ulazak na ovaj prestižni univerzitet, ali je zato dobio najprestižniju stipendiju Prinstona koja je dokaz da on tu zaista i pripada. Neš se u novu sredinu ne uklapa tako lako. Njemu važeće norme ponašanja ne znače baš ništa, kao ni redovno pohađanje časova. Opsesija mu je uobličavanje istinski originalne ideje, kojom će dokazati svoju genijalnost.

Katedra za matematiku na Prinstonu znači brutalnu međusobnu konkurenciju i neke Nešove kolege bi zaista volele da ga vide kako propada. Ipak, oni ga i sami nesvesno guraju ka velikom uspehu. Jedne noći, dok je bio u baru sa kolegama, njegovu pažnju je privukla njihova reakcija na zgodnu plavušu. Posmatrajući njihovo rivalstvo, ideja koja je dugo bila u njegovom mozgu dobija smisao. Njegov rad o teoriji igara - matematika kompeticije - veoma se razlikuje od doktrine Adama Smita, oca moderne ekonomije. Teorija koja je bila opšteprihvaćena proteklih 150 godina odbačena je, a Nešov se život menja iz korena.

Kasnije Neš dobija mesto profesora na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, ali nije zadovoljan. Nauka je imala veliku ulogu u trijumfu Amerike tokom II svetskog rata i sada, dok besni Hladni rat, Neš želi da bude u centru događaja. Njegova želja biće ispunjena kada ga Vilijam Parčer (Ed Haris) bude regrutovao za tajni zadatak otkrivanja neprijateljskih šifri. Neš se posvećuje ovom zadatku, ali u isto vreme ostaje da radi na Institutu. Baš tu, nailazi na potpuno novo iskušenje u vidu lepe i pametne Ališe Larde (Dženifer Koneli), studentkinje koja mu je predočila jednu potpuno novu "formulu" - ljubav.

Neš i Ališa će se venčati, ali on ne sme da joj otkrije tajni posao kojim se bavi. Rad, tajna i opasnost uzimaju svoj ulog. Neš postaje previše tajnovit, opsednut i konačno izgubljen. Dijagnoza - paranoidna šizofrenija. Svaki dan u životu bračnog para donosi nove probleme, ali Ališa još uvek vidi harizmatičnog čoveka u koga se zaljubila... Pokrenut njenom ljubavlju i verom, Neš konačno odlučuje da se bori protiv bolesti, koja ne samo da važi za neizlečivu već je i degenerativna. Skoro uništeni Neš sada ima jednostavne ciljeve, ali njih je još teže postići. Progonjen demonima i matematičkim teorijama on je odlučan u želji da nađe neku svoju vrstu normalnosti. Uz snagu volje, on nastavlja da radi i 1994. godine dobija Nobelovu nagradu. Do tada, njegov rad na teoriji igara postao je jedna od najuticajnijih ideja 20. veka, dok je Neš pored blistavog uma postao i čovek blistavog srca.

A Beautiful Mind Blistavi%20um

Sta mislite o glumcima i njihovim ulogama?
Da li vam se dopada film?
Da li je uspeo da vas rasplace?

View user profile

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum